Rakouská OMV se s Gazpromem dohodla na snížení cen plynu

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 9. prosince (ČTK) - Rakouská energetická společnost OMV sjednala s ruským plynárenským gigantem Gazprom předběžnou dohodu o snížení cen za dodávky plynu v rámci dlouhodobých kontraktů. Ceny, za něž Gazprom dodává OMV plyn, se tím přiblíží k nižším úrovním této suroviny na evropském trhu, uvedla dnes OMV.

Dohoda má platit se zpětnou účinnosti od letošního 1. dubna. OMV podle agentury Reuters sdělila, že v blízké budoucnosti bude možné její parametry změnit. Další podrobnosti firma neuvedla.

OMV jednala s Gazpromem o snížení cen za plyn několik měsíců a dohoda by měla pomoci její ztrátové plynárenské pobočce EconGas. Gazprom v dlouhodobých kontraktech s evropskými odběrateli váže cenu svého plynu na ceny ropy, které v posledních dvou letech setrvávaly na vysokých úrovních, zatímco ceny plynu na evropském promptním trhu výrazně klesaly. OMV nedávno podobnou dohodu uzavřela s norskou společností Statoil.

"Tato předběžná dohoda spolu s nedávno upravenými podmínkami dohody se Statoilem umožní společnosti EconGas v dohledné době zlepšit svou situaci," řekl šéf plynárenské a energetické divize OMV Hans-Peter Floren. Akcie OMV po zprávě posílily o 1,5 procenta, což kontrastovalo s dnešní stagnací akcií sektoru evropských ropných a plynárenských firem.

Evropská komise začala loni vyšetřovat, zda Gazprom nezneužívá svého dominantního postavení na trzích střední a východní Evropy včetně Česka. Gazprom slíbil komisi některé ústupky a během roku oznámil, že letos sníží ceny plynu pro své evropské zákazníky o pět až osm procent. Tržby Gazpromu z prodeje plynu v Evropě loni kvůli slabší poptávce klesly o tři procenta na zhruba 56 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost si pro letošek předsevzala zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů po loňském propadu o osm procent na 139 miliard kubíků.

Gazprom pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale na evropském trhu čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných hornin v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK