Slovenská centrální banka mírně zvýšila výhled růstu ekonomiky

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. prosince (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) mírně zvýšila odhad růstu domácí ekonomiky pro rok 2014. Hrubý domácí produkt (HDP) země by měl stoupnout o 2,2 procenta místo dosud předpokládaných 2,1 procenta.

Hlavním tahounem slovenské ekonomiky patrně zůstane export, hospodářství podle NBS pomůže i domácí spotřeba díky zvolnění tempa úsporných opatření vlády. "Předpokládá se, že zahraniční poptávka po dvou letech pomalejšího růstu zrychlí," řekl dnes novinářům guvernér NBS Jozef Makúch.

Pro letošní rok NBS ponechala výhled hospodářského růstu země na 0,9 procenta. Za první tři čtvrtletí ekonomika Slovenska přidala proti loňsku o 0,7 procenta.

Zrychlení tempa hospodářského růstu by mělo pomoci zlepšit nelichotivou situaci na trhu práce. Míra nezaměstnanost se podle NBS ovšem sníží jen mírně, a to z letošních 14,2 procenta na 13,1 procenta v roce 2015. Právě vysoká nezaměstnanost na Slovensku, která je vyšší, než je průměr v EU, je jedním z největších problémů země.

Díky poklesu cen energií, slabé poptávce a stabilizace cen potravin NBS snížila výhled inflace, která by v příštím roce měla zvolnit tempo na 1,3 procenta. Pomalejší růst cen zboží a služeb tak přispěje ke zvýšení koupěschopnosti obyvatelstva, protože odhadovaný růst mezd bude vyšší než inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK