Evropská komise začala řízení o koupi Telefóniky CR skupinou PPF

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Evropská komise zahájila správní řízení ohledně schválení koupě společnosti Telefónica Czech Republic investiční skupinou PPF. Předběžný termín pro její rozhodnutí je 23. ledna 2014. ČTK to dnes zjistila na webových stránkách komise.

PPF podepsala smlouvu s Telefónikou o koupi 65,9 procenta společnosti za 63,6 miliardy Kč počátkem listopadu. Akvizice zahrnuje rovněž 100 procent v mobilní dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. PPF na transakci vynaloží 35,5 miliardy korun z vlastního kapitálu a zbytek bude financovat úvěrem syndikovaným na bankovním trhu pod vedením Société Générale.

Dokončení transakce je podmíněno právě souhlasem Evropské komise a regulačních orgánů, což se očekává v řádu měsíců. PPF poté učiní povinnou nabídku převzetí akcií minoritních akcionářů. Španělská Telefónica si ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije.

Podle dohody bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica A.S., který zahrnuje například přístup ke společnému nákupu technologií, dohody o roamingu a podobně. Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu čtyř let.

Telefónica je největší telekomunikační skupina v Česku. Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina vlastní aktiva ve výši zhruba 22,1 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK