Kurz ukrajinské měny klesá kvůli protestům na čtyřletá minima

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev/Londýn 10. prosince (ČTK) - Kurz ukrajinské měny dnes klesl na čtyřleté minimum a cena pojištění proti nesplacení ukrajinských státních dluhopisů vzrostla na maximum od roku 2009. Investoři se obávají, že země nebude kvůli politické krizi schopna splácet dluhy a bude muset devalvovat hřivnu, napsala agentura Reuters.

Ukrajinské finanční trhy se dostaly pod tlak koncem minulého měsíce v důsledku rozsáhlých protivládních protestů. Ty odstartovalo rozhodnutí ukrajinského vedení odvolat podpis smlouvy o přidružení země k Evropské unii. Investoři mají strach, že Ukrajině dojdou peníze na splácení dluhů dříve, než bude schopna zajistit si mezinárodní finanční pomoc.

Cena pětiletého ukrajinského swapu úvěrového selhání (CDS), které si investoři kupují jako pojištění proti nesplácení koupených dluhopisů, dnes vzrostla o 0,38 procentního bodu na 11,55 procenta. Znamená to, že pojištění ukrajinských dluhopisů s pětiletou splatností v objemu deseti milionů dolarů stojí 1,155 milionu USD. Od konce srpna se cena ukrajinského CDS zvýšila o dva a půl procentního bodu.

Kurz hřivny dnes po pondělním oživení klesl zpět k pátečnímu čtyřletému minimu 8,26 za dolar. Ceny na termínovém trhu ukazují, že investoři počítají v příštích šesti měsících s poklesem hodnoty hřivny o deset procent na více než devět hřiven za dolar. "Zvyšuje se pravděpodobnost, že hřivna projde v příštích měsících devalvací," řekl Reuters analytik německé Commerzbank Thu Lan Nguyen.

Investoři mají obavy, zda vláda bude schopna příští rok vyrovnat splatné dluhy v částce sedmi miliard dolarů (140 miliard Kč). Ukrajinské devizové rezervy se do konce října snížily na 20,6 miliardy dolarů, což pokrývá necelé dva a půl měsíce dovozu. Většina analytiků ale považuje pravděpodobnost nesplácení dluhů stále za nízkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK