Euro posílilo k dolaru na nové maximum za šest týdnů

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. prosince (ČTK) - Euro dnes proti dolaru zpevňuje, a to šestým dnem za sebou. Během dne tak jednotná evropská měna vystoupila na nové maximum za posledních šest týdnů. Euru pomáhají naděje na dohodu o bankovní unii v eurozóně a pochybnosti o brzkém ústupu americké centrální banky (Fed) od podpůrné měnové politiky.

Euro vůči dolaru posílilo odpoledne o 0,3 procenta na 1,3790 USD a dostalo se k blízkosti letošního maxima 1,3832 USD. Dolar proti jenu klesl o půl procenta na 102,76 JPY. Evropská měna vůči japonské posílila až na nové pětileté maximum 142,17 JPY, později ale o 0,2 procenta oslabila a dostala se na 141,54 JPY.

Ministři financí EU dnes jednají o vytvoření bankovní unie s klíčovou pravomocí rozhodovat o záchraně nebo uzavření krachujících bank a pokusí se dosáhnout politické shody.

Euro podporují i signály z Evropské centrální banky (ECB), jejíž vyjádření minulý týden naznačilo, že k dalšímu uvolnění měnové politiky již ECB asi nepřikročí. Od čtvrtečního zasedání ECB euro získalo k dolaru 1,5 procenta a proti japonskému jenu 2,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK