Schválení fúze Microsoft -Skype bylo správné, rozhodl soud EU

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 11. prosince (ČTK) - Evropská komise rozhodla správně, když před necelými dvěma lety schválila plán americké společnosti Microsoft na převzetí globálního operátora internetového telefonování Skype. Rozhodl o tom dnes druhý nejvyšší soud Evropské unie. Odmítl tím stížnost na tuto transakci, kterou podala americká technologická společnost Cisco Systems spolu s italským operátorem Messagenet.

"Získání Skypu společností Microsoft je kompatibilní s pravidly vnitřního trhu. Spojení neomezuje konkurenci ve spotřebitelském ani firemním segmentu videokomunikačního trhu," uvedl soud.

Cisco podala letos k soudu stížnost, v níž argumentovala tím, že Microsoft si předloňskou koupí Skypu vytvořil na tomto trhu v podstatě monopol a Evropská komise neměla tento kontrakt bez dodatečných podmínek povolit. Cisco se ještě proti rozhodnutí soudu první instance může odvolat k Soudnímu dvoru EU.

Komise loni v únoru schválila bez podmínek převzetí Skypu Microsoftem za 8,5 miliardy dolarů (169 miliard Kč). Soud EU v naprosté většině případů námitek proti schválení či neschválení firemních fúzí dává za pravdu Evropské komisi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK