Burze se dopoledne dařilo, nahoru ji táhnou hlavně KB, VIG a ČEZ

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Pražská burza dopoledne přerušila několikadenní pokles a kolem 11:00 index PX posiloval o 0,93 procenta na 980,81 bodu. Posilovaly hlavně akcie Komerční banky, pojišťovny VIG a společnosti ČEZ. Předchozích sedm dní burza uzavřela se ztrátou. Dnešní obchodování naznačuje, že by se tento trend mohl obrátit.

Podle Martina Olivy z Patria Direct burze pomohlo, že se vládní koalice zatím nedohodla na sektorové dani, která by mohla být uvalena třeba na banky.

Komerční banka kolem 11:00 posilovala o 2,11 procenta na 4,309 korun za akcii, VIG přidával 1,35 procenta a ČEZ zhruba tři čtvrtě procenta. V mírném plusu - o 0,28 procenta - byla i Erste Bank Group.

"Prahu táhnou výše zejména akcie Komerční banky, které reagují na odmítnutí brzkého uvedení sektorové bankovní daně budoucí vládní koalicí, ač tato možnost nebyla do budoucna zcela vyloučena," uvedl Oliva.

Všímá si i vývoje kolem ČEZ. "Všechny tři strany vznikající vlády mají podle LN s odvoláním na první návrh koaliční smlouvy podporovat dostavbu Temelína i prodloužení životnosti elektrárny Dukovany za rok 2025. V případě Temelína chtějí strany nejprve prověřit výhodnost stavby pro ČR," uvedl analytik. Připomněl však i úterní zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ČEZ, kde podle České televize detektivové zabavovali některé materiály týkající se solárních elektráren.

Česká měna dnes dopoledne stagnovala.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 11:00 Kč/EUR 27,43 27,43 Kč/USD 19,92 19,94

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK