PSJ staví ve Washingtonu luxusní apartmány za 555 mil. Kč

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 11. prosince (ČTK) - Stavební společnost PSJ se sídlem v Jihlavě se podílí na stavbě luxusních apartmánů v hlavním městě Spojených států Washingtonu. Investorem projektu za 27,9 milionu dolarů (v přepočtu kolem 555 milionů Kč) je společnost Soco Connect, v níž má český stavební podnik podíl 22 procent. PSJ se na americký trh vrací po několika letech. Usiluje tam o další zakázky, sdělil dnes ČTK člen představenstva PSJ Miroslav Horňák.

"Rádi bychom zde nalezli uplatnění i na dalších projektech, které se už před námi rýsují. Nejdříve však musíme dokončit stavbu v hlavním městě a nalézt majitele nových luxusních bytů na Wisconsin Avenue," uvedl Horňák. Před pěti lety firma PSJ dokončila rekonstrukci České národní budovy v New Yorku. I ve Washingtonu se podle Horňáka čeští stavbaři přesvědčují o úskalích a specifikách amerického trhu. "Opravdu platí, že do Ameriky by chtěl každý, ovšem není určena pro každého," podotkl.

Luxusní rezidenční objekt ve Washingtonu staví developerské uskupení. Spolupracuje s tamní developerskou společností, která projektu propůjčuje značku a záruku kvality. Stavební práce začaly v květnu, hrubá stavba bude hotova do konce roku. Zahrnuje sedm luxusních apartmánů s celkovou rozlohou 2465 metrů čtverečních. Ve dvou podzemních podlažích bude 17 parkovacích míst, chybět nebude fitness, střešní bazén a sluneční terasa. Dům přivítá první obyvatele příští rok v září.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku, zahraniční zakázky se na obratu v posledních třech letech podílejí více než polovinou. Letošní podíl se už blíží 60 procentům. Nejvíc zahraničních zakázek má PSJ v Rusku. Teď firma uspěla v tendru na dostavbu obchodního a zábavního centra ve městě Nižnij Novgorod za více než 2,5 miliardy rublů (v přepočtu přes 1,5 miliardy Kč). Za rok 2012 se výnosy skupiny PSJ pohybovaly kolem 7,55 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK