Slovinsko nepotřebuje finanční pomoc, tvrdí tamní centrální banka

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 11. prosince (ČTK) - Slovinská vláda má dostatek peněz na rekapitalizaci domácího bankovního sektoru, a nebude tudíž potřebovat mezinárodní finanční pomoc. Tvrdí to tamní centrální banka. K tomuto závěru dospěla po zhodnocení zátěžových testů slovinských bank, na které dohlížela Evropská unie.

Výsledky testů, jejichž cílem je posoudit, kolik peněz bude třeba do bankovního sektoru napumpovat, budou zveřejněny koncem týdne. Zdroje agentury Reuters minulý týden uvedly, že Slovinsko bude na rekapitalizaci potřebovat až pět miliard eur (137 miliard Kč).

Slovinský zástupce na zasedání ministrů financí eurozóny již začátkem tohoto týdne ujišťoval kolegy, že Lublaň bude schopna stabilizovat svůj finanční sektor bez vnější pomoci.

Slovinská ekonomika byla v roce 2007 nejrychleji rostoucím členem eurozóny. Kvůli vysoké závislosti na vývozu ji však tvrdě zasáhla globální krize a nyní je v recesi.

Slovinsko je jedinou postkomunistickou zemí Evropské unie, která odmítla zprivatizovat většinu svého bankovního sektoru. To vedlo k politickému vměšování, chybám v řízení bank a ke katastrofální úvěrové politice s následnými obrovskými ztrátami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK