ČT má v příštím roce hospodařit s rozpočtem 7,05 miliardy

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Česká televize má v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 7,054 miliardy korun, což je o šest milionů méně, než byl plánovaný rozpočet na letošní rok. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes schválila Rada ČT.

Režijní náklady na výrobu a vysílání podle finančního ředitele Milana Cimirota představují 84 procent celkových nákladů. Režijní náklady mimo jiné počítají s vyššími výdaji na vysílání. Vyšší mají být i osobní náklady, a to v souvislosti s převedením některých zaměstnanců z externí spolupráce mezi kmenové zaměstnance kvůli požadavkům zákoníku práce.

Finanční ředitel se na jednání rady věnoval i změně kurzu koruny související s nedávnou intervencí České národní banky. Zatím podle něj management zvláštní opatření nepřipravuje. Pokud by se kurzová změna v budoucnu měla do hospodaření promítnout, vedení podle Cimirota rozhodne, jaké projekty lze omezit nebo posunout.

Investice v příštím roce mají činit 671 milionů korun, z toho 266 milionů je převedeno jako neproinvestovaných z minula. K hlavním investicím patří výstavba brněnského televizního studia, investice do informačních technologií a digitálního archivu. Zároveň se má zvýšit objem prostředků na výrobu i peníze na takzvané akvizice, tedy nákup pořadů.

Radní Jan Prokeš upozornil, že daň z přidané hodnoty, která je bez nároku na odpočet, stoupla na 620 milionů korun a představuje devět procent celkových nákladů České televize.

Radní Radek Mezuláník dnes kritizoval hospodaření ČT jako deficitní. Upozornil na fakt, že rozpočtové výnosy se počítají jako čerpání fondu televizních poplatků a nikoli jako příjem ze získaných poplatků v běžném roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK