Rusnokův tým by o limitech rozhodovat neměl, žádají poslanci

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Sněmovna se možná připojí k výzvám, aby vláda v demisi pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka nerozhodovala o prolomení limitů na těžbu uhlí v severních Čechách. Nynější kabinet by neměl v této souvislosti uzavírat ani žádné smlouvy. Sněmovně to dnes jednomyslně doporučil její výbor pro životní prostředí, řekla ČTK místopředsedkyně výboru Kateřina Konečná s tím, že dolní komora by o výzvě měla rozhodovat tento čtvrtek.

Dolní komora by se schválením výzvy připojila k doporučení pravděpodobného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) či prezidenta Miloše Zemana. I podle něj by strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů měla učinit až nová vláda s politickým mandátem. Rusnokův tým by ale podle hlavy státu mohl svým nástupcům připravit podklady.

Doporučení výboru přivítali zástupci ekologických organizací. "Poslanci levicových i pravicových stran shodně vzkázali premiérovi bez mandátu a důvěry, aby dal od severočeských obcí ruce pryč," uvedl Martin Mikeska z Hnutí Duha. Také ekologové varovali před možností společného podniku státu a společnosti Severní energetická.

Vláda v demisi zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala. Zahájení debaty po současné vládě přitom žádali minulé úterý na jednání tripartity zástupci zaměstnavatelů i odborů. Podle Rusnoka se zatím jedná na ministerské úrovni a analyzuje se právní stav. Podle Rusnoka hrozí v případě útlumu těžby sociální problémy a vznik celého vyloučeného regionu v severních Čechách. Předseda vlády navíc míní, že limity po novele horního zákona "faktický význam" nemají.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK