Americké akcie kvůli obavám z dalších kroků Fedu klesají

11.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne oslabovaly. Rozpočtová dohoda ve Spojených státech sice odstranila z finančních trhů velkou část nejistoty, podle některých analytiků však také posílila očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne již brzy omezovat svá štědrá opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval pokles o půl procenta na 15.896 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,6 procenta na 1791 bodech, zatímco index Nasdaq Composite byl o 0,7 procenta níže a pohyboval se kolem 4030 bodů.

Vyjednávači amerického Kongresu oznámili v noci na dnešek dohodu, která zajišťuje financování federální vlády do října 2015. Dohoda mezi republikány a demokraty by měla ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů, které v říjnu vyvrcholily částečným uzavřením vládních úřadů.

Pozornost trhu se nyní podle analytičky Karyn Cavanaughové ze společnosti ING soustředí na to, zda Fed již tento měsíc přikročí k omezení hospodářských stimulů. "Dohoda (o rozpočtu) odstraňuje určité politické nejistoty, což zvyšuje pravděpodobnost omezení stimulů," uvedla Cavanaughová.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (zhruba 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Banka tak pumpuje do ekonomiky nové peníze, aby snížila tržní úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK