Objem veřejných zakázek letos klesl o 12,6 pct na 198,7 mld. Kč

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Společnosti za prvních deset měsíců letošního roku získaly veřejné zakázky za celkem 198,7 miliardy korun, což je ve srovnání se stejným období loňského roku o 12,6 procenta méně. Poklesla také hodnota vypsaných veřejných zakázek. Vyplývá to z analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ), kterou má ČTK k dispozici.

Naopak počet zakázek zadaných k realizaci od ledna do konce října stoupl meziročně o 34,1 procenta na 11.700 zakázek. "Tento nárůst ale do značné míry souvisí se zmíněnou novelou zákona o zadávání veřejných zakázek v dubnu 2012, která snížila hranici pro podlimitní veřejné zakázky na dodávky a služby ze dvou milionů korun bez DPH na jeden milion korun bez DPH, a u zakázek na stavební práce z šesti milionů korun bez DPH na tři miliony korun bez DPH," upozornil předseda KAVZ Robert Pergl s tím, že při zachování původních limitů by tento nárůst činil ale pouze 2,3 procenta.

Veřejní investoři v prvních deseti měsících letošního roku vypsali o necelou pětinu (18 procent) soutěží více než ve srovnatelném období minulého roku. Přestože počet výběrových řízení ve Věstníku veřejných zakázek vzrostl, jejich celková předpokládaná hodnota klesla až o pětinu na aktuálních 191,1 miliardy korun.

"Firmy soutěží o objemově spíše menší zakázky a k naplnění svých zásobníků práce a dostatečnému vytížení svých zaměstnanců jich potřebují získat více. To vytváří někdy až nezdravé konkurenční tlaky, které vedou v některých případech i k dumpingovým cenám a následným problémům s kvalitou dodávek," dodal Pergl s tím, že v extrémním případě může dojít i ke krachu dodavatele v průběhu realizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK