Americké akcie ve středu utrpěly nejprudší pokles za měsíc

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu zaznamenaly nejprudší pokles za poslední měsíc. Rozpočtová dohoda ve Spojených státech sice odstranila z finančních trhů velkou část nejistoty, podle některých analytiků však také posílila očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne již brzy omezovat svá štědrá opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index se snížil o 0,81 procenta na 15.843,53 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,13 procenta na 1782,22 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,4 procenta na 4003,81 bodu, napsala agentura Reuters.

Vyjednávači amerického Kongresu oznámili v noci na středu dohodu, která zajišťuje financování federální vlády do října 2015. Dohoda mezi republikány a demokraty by měla ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů, které v říjnu vyvrcholily částečným uzavřením vládních úřadů.

Pozornost trhu se nyní podle analytičky Karyn Cavanaughové ze společnosti ING soustředí na to, zda Fed již tento měsíc přikročí k omezení hospodářských stimulů. "Dohoda (o rozpočtu) odstraňuje určité politické nejistoty, což zvyšuje pravděpodobnost omezení stimulů," uvedla Cavanaughová.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (zhruba 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Banka tak pumpuje do ekonomiky nové peníze, aby snížila tržní úrokové sazby.

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na šestitýdenní maximum vůči dolaru. Jednotná evropská měna těží mimo jiné z rostoucího přesvědčení, že Evropská centrální banka (ECB) již nebude snižovat úrokové sazby.

Euro vůči dolaru vystoupilo až na 1,3810 USD. Později o část zisků přišlo a ke konci středečního obchodování prodávalo se za 1,3788 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovalo nárůst o 0,2 procenta. Od začátku letošního roku jednotná evropská měna vůči dolaru posílila o 4,5 procenta. Je tak na cestě k nejvýraznějšímu celoročnímu nárůstu od roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK