Japonská vláda schválila mimořádný rozpočet k financování stimulů

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. prosince (ČTK) - Japonská vláda dnes schválila mimořádný rozpočet v objemu 5,5 bilionu jenů (přes bilion Kč), který má zajistit financování kroků na podporu hospodářského růstu. Minulý týden už přitom vláda schválila soubor opatření, která mají podpořit ekonomiku před plánovaným zvýšením daně z obratu v příštím roce.

Balík stimulů v celkovém objemu 18,6 bilionu jenů podle agentury Reuters zahrnuje vládní výdaje 5,5 bilionu jenů. Tvoří jej rovněž úvěry státních finančních ústavů a výdaje regionálních samospráv.

Stimulační opatření zahrnují kroky ke zvýšení konkurenceschopnosti průmyslu, podporu domácností, urychlení rekonstrukce po zemětřesení a vlně cunami z března 2011 a také budování infrastruktury pro tokijskou letní olympiádu v roce 2020.

Růst japonské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,5 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících. Třetí největší ekonomika světa ale vzrostla již čtvrté čtvrtletí za sebou. Hospodářský růst Japonska od 90. let podkopává vleklá deflace a stárnoucí populace.

Japonsko se navíc potýká s vysokým zadlužením. Tokio proto hodlá v dubnu příštího roku zvýšit daň z obratu na osm procent ze současných pěti. V říjnu 2015 by daň měla stoupnout až na deset procent. Vyšší daň má vládě pomoci financovat rychle rostoucí sociální výdaje, které jsou důsledkem stárnutí populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK