IATA: Letecké společnosti napřesrok dosáhnou rekordních zisků

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 12. prosince (ČTK) - Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes zlepšilo odhad tvorby zisků leteckých společností na letošní a příští rok. Zdůvodňuje to levnějšími pohonnými hmotami, snižováním nákladů a stoupající poptávkou po osobní přepravě. IATA předpokládá, že souhrnný zisk letos dosáhne 12,9 miliardy dolarů (257 miliard Kč) a napřesrok se vyšplhá na rekordních 19,7 miliardy dolarů (392 miliard Kč).

Předchozí prognóza z letošního srpna předpokládala, že aerolinky letos vydělají 11,7 miliardy dolarů a napřesrok 16,4 miliardy dolarů. "Počet pasažérů letos poprvé překoná tři miliardy a napřesrok vystoupí na 3,3 miliardy," uvedl na tiskové konferenci v Ženevě generální ředitel IATA Tony Tyler, jehož citovala agentura Reuters. Poptávka po nákladní letecké dopravě však bude podle sdružení nadále stagnovat.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 84 procenty. Mezi členy sdružení patří rovněž České aerolinie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK