Soud poslal do vězení představitele zkrachovalé banky Kaupthing

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Reykjavík 13. prosince (ČTK) - Islandský soud poslal do vězení čtyři bývalé nejvyšší představitele tamní zkrachovalé banky Kaupthing. Tresty se pohybují v rozmezí od tří do pěti a půl roku a jsou nejvyšší, jaké kdy byly na Islandu za finanční podvod uděleny. Kaupthing byla největší z bank, které v roce 2008 zkrachovaly.

Mezi odsouzenými jsou bývalý generální ředitel, předseda představenstva, jeden z majoritních vlastníků a ředitel lucemburské pobočky. Nejvyšší trest, pět a půl roku, dostal bývalý generální ředitel Hreidar Már Sigurdsson. Bývalý předseda představenstva Sigurdur Einarsson si odsedí pět let.

Bývalí představitelé banky podle obvinění tajili, že katarský investor koupil pár týdnů před zhroucením banky v roce 2008 podíl v bance z peněz, které mu v rozporu se zákonem půjčila sama banka. Nákup podílu katarským investorem byl přitom vnímán jako posílení důvěry v banku a ovlivnil cenu akcií.

Islandské banky, včetně Kaupthing, v minulosti masivně expandovaly v zahraničí a výrazně se při tom zadlužily. Po vypuknutí finanční krize v roce 2008 se však dostaly do problémů se splácením dluhů. Kolaps bank srazil na kolena islandskou korunu i celou ekonomiku.

Žádný z odsouzených se podle zpravodajského serveru BBC dnešního soudu nezúčastnil. Očekává se však, že se proti rozsudkům odvolají. Žalobce Ólafur Hauksson řekl, že vůči bance Kaupthing je vedeno ještě jedno rozsáhlejší vyšetřování kvůli obvinění z manipulace s trhem. K soudu by se tento případ měl dostat koncem ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK