Španělský státní dluh ve třetím čtvrtletí stoupl na nový rekord

13.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 13. prosince (ČTK) - Státní dluh Španělska se v letošním třetím čtvrtletí navzdory úsporné politice vlády vyšplhal na rekordních 955 miliard eur (přes 26 bilionů korun). Vyplývá to podle agentury DPA z dnešních údajů španělské centrální banky. V meziročním srovnání tak zadlužení stouplo o téměř 17 procent.

Dluh představuje 93,4 procenta hrubého domácího produktu země. Španělská vláda si původně pro letošní rok stanovila dluhový limit 91,6 procenta HDP. Ten však státní dluh překročil již v polovině roku. Nyní vláda podle agentury Reuters předpokládá, že zadlužení na konci roku dosáhne 94,2 procenta HDP.

Před příchodem krize v roce 2008 činil státní dluh Španělska pouze 36 procent HDP. Vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku. Pravidla Evropské unie stanovují pro zadlužení limit 60 procent HDP.

Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. Její výkon od té doby celkově klesl zhruba o 7,5 procenta. V recesi ekonomika strávila většinu z posledních čtyř let, naposledy se do ní dostala na začátku roku 2011. V letošním třetím čtvrtletí se z recese vymanila, její růst však činil pouze 0,1 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK