Ceny průmyslových výrobců v listopadu vzrostly

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v listopadu meziročně vzrostly o 0,7 procenta, meziměsíčně byly vyšší o 0,8 procenta. U zemědělských výrobců se naopak meziročně snížily o 5,2 procenta, v sektoru tržních služeb klesly o 2,0 procenta a u stavebních prací o 0,8 procenta. Ve srovnání s říjnem však ceny v zemědělství i stavebních prací rostly, ve službách stagnovaly, uvedl Český statistický úřad.

 

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Na meziměsíčním růstu cen v průmyslu se podepsala listopadová měnová intervence České národní banky, která poslala kurz tuzemské měny na 27 Kč/EUR. "Z důvodu oslabení koruny proti euru ve výši 4,7 procenta vzrostly zejména ceny produktů, které se do značné míry v euru obchodují," uvedl ČSÚ. Zvýšily se tak ceny dopravních prostředků, především dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Ceny samotných motorových vozidel zůstaly stejné.

U zemědělských výrobců se ceny meziměsíčně zvýšily o 2,9 procenta. Podražily brambory, vejce, mléko, olejniny a drůbež, naopak zlevnila čerstvá zelenina a jatečná prasata. Na meziroční více než pětiprocentní pokles měla vliv rostlinná výroba snížením cen o 11,8 procenta, z něhož však podražením o 63,3 procenta vybočují brambory. V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 5,9 procenta.

Ceny stavebních prací se meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta. V tržních službách v podnikatelské sféře ceny zůstaly na stejné úrovni jako v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK