Aktivita v soukromém sektoru Francie klesá, zemi hrozí recese

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Berlín 16. prosince (ČTK) - Aktivita v soukromém sektoru Francie v prosinci nečekaně pokračovala v poklesu, což naznačuje, že druhá největší ekonomika eurozóny sklouzává zpět do mírné recese. Naopak aktivita v soukromém sektoru Německa již osmý měsíc za sebou roste, a to hlavně díky oživení ve zpracovatelském sektoru. Německo je největší ekonomikou eurozóny.

Výzkumná organizace Markit dnes uvedla, že souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který zahrnuje údaje za zpracovatelský sektor i služby, ve Francii za prosinec klesl na 47 bodů z listopadových 48. Dostal se tak nejníže za sedm měsíců. Index se přitom propadl hlouběji pod hranici 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Slabší byla aktivita jak v sektoru služeb, tak ve zpracovatelském průmyslu.

Hlavní ekonom organizace Markit Chris Williamson uvedl, že vzhledem k údajům o aktivitě by francouzská ekonomika měla ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenal pokles o 0,1 procenta. To znamená, že by se opět propadla do recese. Ve třetím čtvrtletí se totiž hrubý domácí produkt rovněž snížil, a to o 0,1 procenta. Francouzská centrální banka naopak čeká růst HDP o 0,5 procenta.

V Německu index PMI za prosinec sice klesl na 55,2 bodu z listopadových 55,4 bodu, již osmý měsíc však zůstává nad hranicí 50 bodů. Silně oživil hlavně zpracovatelský sektor.

Dílčí index PMI pro německý zpracovatelský sektor stoupl na 54,2 bodu z 52,7 bodu a byl nejvýše za dva a půl roku. Firmy ze zpracovatelského sektoru začaly poprvé od března nabírat nové zaměstnance a růst jejich nových zakázek byl nejvyšší od dubna 2011, hlavně díky poptávce ze zahraničí.

Německá ekonomika je hlavním motorem hospodářského oživení v eurozóně. Německo dlouhou dobu odolávalo ekonomickému poklesu, který trápil zbytek eurozóny, koni však ekonomika prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic byla v poklesu. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí už hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta.

Ve třetím čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta a většina analytiků podle agentury Reuters očekává, že v posledních třech měsících roku ekonomika poroste zhruba stejným tempem. Podle Williamsona nejnovější údaje naznačují, že by mohla expandovat o 0,5 až 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK