Cena ropy Brent stoupla nad 110 dolarů kvůli obavám o dodávky

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes výrazně stoupla a vrátila se nad 110 dolarů za barel. Libyi se nepodařilo zajistit slíbené zprovoznění několika ropných přístavů, což obnovilo obavy investorů ohledně dodávek.

Ropa Brent dnes zdražila téměř o dva dolary na 110,80 dolaru za barel. Minulý týden se její cena propadla o 2,5 procenta. Cena americké lehké ropy WTI dnes stoupla o 70 centů na 97,30 dolaru po jednoprocentním poklesu v minulém týdnu, napsala agentura Reuters.

Vývoz ropy z Libye kvůli nepokojům v zemi klesl na pouhých 110.000 barelů denně z více než milionu barelů denně v červenci. Hnutí za autonomii východní Libye v neděli uvedlo, že neukončí blokádu několika přístavů pro vývoz ropy. Vláda premiéra Alího Zajdána přitom čekala, že tříměsíční blokáda přístavů po jednáních s kmenovými vůdci tento víkend skončí.

Pozornost investorů se nyní soustředí rovněž na to, kdy americká centrální banka (Fed) začne omezovat opatření na podporu domácí ekonomiky. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě. Fed bude o své politice jednat v úterý a ve středu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,80 108,83 New York - Nymex WTI leden 97,30 96,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK