Veleba:Ideálním ministrem zemědělství by byl i nadále Toman

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Ministerstvo zemědělství by podle Agrární komory měl řídit odborník. Takové kandidáty momentálně nenabízí KDU-ČSL. Naopak je má ČSSD i ANO, uvedl dnes na narychlo svolané konferenci prezident komory Jan Veleba. Ideálním řešením pro české zemědělství by podle Veleby bylo, aby V úřadu na Těšnově zůstal současný ministr v demisi, bývalý prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Podle Veleby je nutné, aby případný nový šéf zemědělského resortu byl zemědělským odborníkem a měl k oboru vztah. Upozornil na to, že v nadcházejících měsících budou finišovat jednání v Bruselu o dlouhodobé podobě Společné zemědělské politiky EU. "My takového člověka vidíme buďto v řadách ČSSD a samozřejmě i ANO, " uvedl Veleba. Za vhodné kandidáty vedení komory naopak nepovažuje předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, prvního místopředsedu strany Mariana Jurečku ani senátora Petra Šilara.

Na dotaz ČTK Veleba následně upřesnil, že odborníkem je například viceprezident komory a člen ČSSD Jindřich Šnejdrla či druhý viceprezident největší zemědělské nevládní organizace Bohumil Belada. Zemědělským odborníkem je podle Veleby také předseda poslaneckého klubu ANO a sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek.

Podle usnesení svého výboru budou lidovci v budoucí vládě požadovat post ministra zemědělství. Podle politologa Miroslava Mareše tím chtějí navázat na úspěchy předsedy strany a ministra zemědělství z 90. let Josefa Luxe. Podle Agrární komory mohou být hlavním důvodem, proč o tento resort usilují, finišující církevní restituce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK