Lidé si před Vánocemi půjčují více peněz než loni, důvodem i ČNB

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Lidé si letos před Vánocemi půjčují o až desítky procent více peněz než loni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými úvěrovými společnostmi. K nárůstu podle nich výrazně přispěly intervence centrální banky na oslabení koruny, které vyvolaly obavy ze zdražování zboží. Zájem mají klienti zejména o tablety, které jsou častým dárkem nejen pro dospělé, ale i pro děti.

 

"Zájem o úvěry se v předvánočním období zvyšuje nejen v porovnání s předchozími měsíci, ale i meziročně. Ve splátkovém prodeji jsme v listopadu zaznamenali meziroční růst objemu produkce o 29 procent, kdy řada lidí kvůli měnové intervenci ČNB začala z obavy z nárůstu cen nakupovat především elektroniku," řekla ČTK mluvčí Cetelemu Barbora Minksová. Předvánoční nákupy začaly letos podle ní kvůli zásahu ČNB o něco málo dříve. Meziroční růst objemu produkce očekává i v prosinci.

Společnost Profi Credit od října eviduje nárůst objemu úvěrů proti loňsku o 30 procent. Tento trend pokračuje i v prosinci. Letos to podle šéfa marketingu společnosti Ondřeja Šmakala může být navíc dáno i současnou ekonomickou situací a pádem koruny. Lidé se obávají, že zboží podraží a chtějí ho nakoupit ještě za výhodnější ceny, dodal.

Provident Financial v tuto chvíli poskytuje o polovinu více půjček než v jiném období roku. "Nepozorujeme výrazný nárůst počtu nových klientů, ale proti minulým rokům si lidé půjčují větší částky. Průměrná půjčka je nyní 15.000 korun," uvedl mluvčí společnosti Ondřej Holoubek.

Na splátky lidé nakupují podle Minksové zejména velké televizory, chytré telefony, čtečky, tablety, notebooky, dále pračky, lednice a sedací soupravy. Klienti Profi Creditu si nejvíce půjčují na koupi domácích spotřebičů, elektroniky a nábytku. V předvánočním období je to především elektronika a hračky.

Podle aktuálního průzkumu Home Creditu a také informací od obchodních partnerů jsou hitem letošních Vánoc LED televize, dále malá černá elektronika, především tablety, a to nejen pro dospělé, ale i ty pro děti. Dále lidé tímto způsobem financují hlavně nákup chytrých telefonů, digitálních zrcadlových fotoaparátů, stále v kurzu je i loni výrazně bodující Soda Stream. "Nejpopulárnější jsou teď tablety, ale půjčky si lidé berou i na neobvyklé vánoční dárky, jako je třeba rekonstrukce koupelny," podotkl Holoubek.

Filip Dušek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK