Americké akcie výrazně oživily, trh se zaměřuje na Fed

16.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně posílily a oživily z nejhoršího týdne za téměř čtyři měsíce. Optimismus mezi investory vyvolaly zejména zprávy o velkých akvizicích. Pozornost investorů se ale soustředí na dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed), které začne v úterý.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování vzrostl o 0,82 procenta na 15.884,57 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,63 procenta na 1786,54 bodu. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4029,52 bodu s přírůstkem 0,71 procenta.

Minulý týden hlavní indexy spadly o 1,5-1,7 procenta. Srazily je obavy z toho, že Fed zahájí ústup od krajně uvolněné měnové politiky dříve, než se čeká.

Náladu na trhu vylepšily zprávy z firemního sektoru. Pojišťovna American International Group prodá divizi leasingu letadel International Lease Finance Corp. (ILFC) nizozemské firmě AerCap Holdings NV za zhruba 5,4 miliardy dolarů. Výrobce čipů Avago Technologies navíc představil plány na převzetí konkurenta LSI za 6,6 miliardy dolarů.

Většina hráčů na trhu předpokládá, že Fed začne omezovat opatření na podporu hospodářského růstu, která letos pomohla akciím na nová rekordní maxima, až v březnu. Vzhledem k sérii příznivých údajů o ekonomice se ale rozšířily spekulace, že s mírným omezením nákupů dluhopisů by mohla banka začít již tento týden.

Na devizovém trhu euro mírně posílilo vůči dolaru díky zprávě o zrychlení růstu podnikatelské aktivity v eurozóně. Investoři ale zůstávají opatrní vzhledem k blížícímu se zasedání Fedu.

Evropská měna ke konci dne stoupla o 0,2 procenta na 1,3766 USD a po zprávě o vzestupu aktivity se vyhoupla těsně pod 1,38 USD. Dolar vůči jenu klesl o 0,2 procenta na 102,98 JPY a stejným tempem oslabil i jeho index vůči koši měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK