Objem bankovních úvěrů stoupl v říjnu o pět pct na 2,46 bil. Kč

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci října meziročně o téměř pět procent na 2,46 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 1,6 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,1 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o 0,6 procenta a hypoteční úvěry o 6,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

V případě úvěrů nefinančním podnikům rostly úvěry do zpracovatelského průmyslu a obchodu, mírně klesly do stavebnictví, dopravy a skladování. Objem úvěrů obyvatelstvu vzrostl ve všech oblastech. "Říjnová data potvrzují již dříve zaznamenaný trend stabilizace a mírného oživování segmentu spotřebitelských úvěrů. Hlavní roli přesto stále hrají především hypotéky," uvedl náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek.

Objem poskytnutých úvěrů živnostníkům se v poslední době stabilizuje na hodnotě nad 36 miliardami korun. Za prvních deset měsíců roku byl uzavřen o více než čtvrtinu menší objem nových úvěrů nefinančním podnikům.

V případě nových úvěrů domácnostem došlo naopak ke značnému růstu o téměř 29 procent u úvěrů na spotřebu a o 21,4 procenta u těch na nákup bytových nemovitostí. "Tato čísla je ovšem nutné vnímat i v kontextu konsolidace spotřebitelských úvěrů a refinancování či nových fixací hypoték," upozornil Matoušek.

Průměrná úroková sazba z nově uzavřených úvěrů podniků se v říjnu snížila. U kontokorentů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet sice stagnovala na 2,64 procenta, ale u úvěrů ostatních se snížila na 2,04 procenta. Naopak průměrné úrokové sazby z nově uzavřených úvěrů domácnostem mírně vzrostly, u úvěrů na spotřebu na 14,13 procenta, u úvěrů na nákup bytových nemovitostí na 3,41 procenta.

U podniků se podíl klasifikovaných úvěrů i úvěrů v selhání mírně zvýšil (na 12,16 procenta, respektive 7,38 procenta). U obyvatel se kvalita úvěrového portfolia bank zlepšila, když poklesl jak podíl klasifikovaných úvěrů (na 7,38 procenta), tak podíl úvěrů v selhání (na 5,08 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK