ZEW: Důvěra investorů v Německo je nejvyšší za více než sedm let

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim (Německo) 17. prosince (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc zvýšila víc, než se čekalo, a dosáhla nejlepší úrovně za více než sedm let. Vyplývá to údajů, které dnes oznámil mannheimský institut ZEW.

Index ekonomické důvěry pro tento měsíc stoupl na 62 bodů z listopadové úrovně 54,6 bodu, a dosáhl tak nejvyšší úrovně od dubna 2006. Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že hodnota indexu dosáhne 55 bodů. Výpočet je založený na anketě u 252 analytiků a investorů z období od 2. do 16. listopadu.

Ekonomický růst Německa v letošním roce závisí spíše na domácí poptávce, protože vývoz, který je tradičním pohonem ekonomického růstu země, trápí slabá poptávka od partnerů v eurozóně a zpomalení na rozvíjejících se trzích. Tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta ve druhém čtvrtletí.

Německý ekonomický institut Ifo dnes podle Reuters předpověděl, že domácí ekonomika letos vykáže jen mírný růst o 0,4 procenta. Příští rok ji ale podle odhadů čeká zrychlení na tempo 1,9 procento díky lepší globální ekonomické situaci a příznivým podmínkám doma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK