Schodek běžného účtu USA byl ve čtvrtletí nejnižší za čtyři roky

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. prosince (ČTK) - Schodek běžného účtu Spojených států byl ve třetím čtvrtletí nejnižší za poslední čtyři roky, zejména díky růstu zisků z investic v zahraničí a díky vývozu. Celkový schodek se proti předchozímu čtvrtletí snížil o 1,8 procenta na 94,8 miliardy dolarů (1,9 bilionu Kč), což je nejméně od třetího čtvrtletí 2009, kdy se země dostala z hluboké recese. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali naopak zvýšení deficitu, a to na 100 miliard dolarů. Údaj za druhé čtvrtletí byl po zpřesnění dat nižší a činil 96,6 miliardy USD.

Bilance běžného účtu je širším měřítkem obchodu. Sleduje tok zboží a služeb a investic ze země a do ní.

V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) se schodek snížil na 2,2 procenta, což bylo nejméně od prvního čtvrtletí 1998, kdy činil dvě procenta. Ve druhém čtvrtletí dosáhl 2,3 procenta HDP.

Vývoz zboží a služeb se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta na 765,1 miliardy USD. Dovoz pak vzrostl o 0,4 procenta, hlavně kvůli dovozu aut. Zisk z investic v zahraničí vzrostl o 7,1 procenta.

Schodek běžného účtu stoupl ve čtvrtém čtvrtletí 2005 na rekordních 6,2 procenta HDP. Od té doby výrazně klesl, částečně díky výraznému růstu objemu vývozu ropy a plynu. Prudký nárůst produkce energie zvýšil ve třetím čtvrtletí vývoz energií na nový rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK