Praha 3 bude hospodařit s téměř miliardovým rozpočtem

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Praha 3 bude příští rok stejně jako letos hospodařit s téměř miliardovým rozpočtem. Schodek rozpočtu 63 milionů korun bude kryt přebytky z uplynulých let. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Se schváleným rozpočtem vstoupí do nového roku magistrát, Praha 1, Praha 6 a Jižní Město. Ostatní městské části, které rozpočet nestihly projednat, budou mít rozpočtové provizorium.

Na výdaje počítá žižkovská radnice s částkou téměř 987 milionů, příjmy činí skoro 919 milionů. Na běžné výdaje bude včetně odpisů 528,7 milionu, na investice 457,7 milionu korun.

S navrhovaným rozpočtem nesouhlasili zastupitelé z opoziční ODS, která navrhovala, aby zastupitelé schválili provizorium a nechali rozpočet předpracovat. Nejčastější výtky směřovaly proti plánovanému schodku. "Myslím si, že rozpočet by mohl být šetřivější," uvedl zastupitel Marek Zeman (ODS). Stejně reagoval jeho stranický kolega Ondřej Pecha. "Trend snižování běžných výdajů by měl být razantnější, místo toho náklady na úřednický aparát rostou," řekl.

Nejvíc peněz z kapitálových výdajů, celkem 157 milionů korun, je vyčleněno na další etapy oprav panelových domů. Půjde o rekonstrukce a zateplení fasád a opravy střech. Z těchto peněz bude také dokončena oprava domu s pečovatelskou službou v Roháčově ulici a přestavba prostor pro potřeby městské knihovny.

Přes 140 milionů radnice investuje do oprav mateřských a základních škol. Na deset milionů vyjde přístavba sportovního areálu Pražačka. Dokončení výstavby podzemních kontejnerů na odpad bude stát osm milionů, za revitalizaci Havlíčkova náměstí plánují zastupitelé příští rok utratit devět milionů korun. Debatu dnes mezi zastupiteli vyvolal záměr investovat 1,9 milionu korun na kulturní akce pořádané na žižkovském nákladovém nádraží.

Praha 3 hodlá dál pokračovat v rekonstrukci radnice a zasedací síně. V budoucnu chce sestěhovat úředníky z různých adres do jedné lokality kolem Havlíčkova náměstí, kde je sídlo radnice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK