Dolar před oznámením Fedu o měnové politice zpevňuje

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích posiluje k euru i vůči koši hlavních světových měn. Investoři upravují své obchodní pozice před středečním koncem zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), kurzové výkyvy dolaru jsou však jen mírné, protože investoři žádnou změnu v měnové politice Fedu nečekají.

V 18:55 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo méně než 0,1 procenta na 1,3757 USD, k japonskému jenu pak vykazovalo pokles o 0,4 procenta na 141,27 JPY. Kurz dolaru k jenu se snížil o 0,4 procenta na 102,70 JPY, ke koši šesti hlavních světových měn dolar naopak 0,1 procenta přidával a nacházel se na 80,137 bodu.

Dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu začalo dnes. Investoři podle agentury Reuters žádné velké změny v měnové politice nečekají, Fed by však mohl naznačit, kdy začne omezovat svá stimulační opatření. Podle současných spekulací by to mohlo být v prvním čtvrtletí příštího roku, ale možná i dříve.

Správnost současné politiky Fedu podle analytiků potvrdily i nejnovější údaje o inflaci v USA. Ta v listopadu činila 1,2 procenta a zůstala pod dvouprocentním cílem, který si Fed stanovil jako strop cenové stability. Nízká inflace poskytuje prostor k pokračování v mimořádně uvolněné měnové politice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK