Světová banka získá 52 miliard dolarů na podporu nejchudších zemí

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. prosince (ČTK) - Vyspělé a rozvíjející se země slíbily, že během tří let poskytnou rekordních 52 miliard dolarů (přes bilion korun) do fondu Světové banky (SB) na podporu nejchudších států světa. "Skutečnost, že tato štědrost přichází ve velmi obtížném ekonomickém období, ještě zvyšuje význam těchto příslibů," prohlásil prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Proti předchozímu kolu financování fondu v roce 2010 se objem slíbených prostředků zvýšil zhruba o pět procent. Část příspěvků nicméně poprvé nebude poskytnuta ve formě dotací, ale v podobě úvěrů s nízkými úrokovými sazbami.

Pomoc nejchudším státům světa v rámci Světové banky zajišťuje Mezinárodní sdružení pro rozvoj (IDA). Příspěvky přislíbilo 46 zemí a podle Světové banky není vyloučeno, že se v příštích týdnech ještě některé země připojí. Hlavními přispěvateli IDA jsou podle agentury Reuters obvykle Spojené státy, Japonsko a Velká Británie.

IDA je největším světovým fondem na podporu nejchudších zemí. Poskytuje peníze na různé projekty, například na zajišťování pitné vody, zlepšování hygienických podmínek a na vzdělávání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK