Akcie v USA a dolar klesly, trhy čekají na výsledky zasedání Fedu

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý mírně oslabily. Investoři se nechtěli pouštět do nových obchodů před dnešním koncem zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Všeobecně se očekává, že Fed by mohl upřesnit, kdy se chystá začít omezovat svůj stimulační program.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 9,31 bodu, tedy 0,06 procenta, na 15.875,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 5,54 bodu, neboli 0,31 procenta, na 1781 bodů. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel se ztrátou 5,84 bodu, čili 0,14 procenta, na 4023,68 bodu.

Měnový výbor Fedu by měl vydat prohlášení po ukončení zasedání dnes večer. Analytici nečekají žádné změny měnové politiky. Podle současných odhadů by Fed mohl začít snižovat nákupy dluhopisů v březnu příštího roku. Nejnovější příznivé statistické údaje z USA však vyvolaly spekulace, že by to mohlo být o něco dříve.

Akcie se celý den pohybovaly kolem závěrečné hodnoty z předchozího dne. Pouze na krátkou dobu zaznamenaly výraznější propad v reakci na zprávu, že dvouletá dohoda o rozpočtu USA prošla procedurálním hlasováním v Senátu. To znamená, že by již dnes mohla být v Senátu oficiálně schválena. Neshody kolem rozpočtové dohody vedly v říjnu až k částečnému zavření vládních úřadu a byly považovány za jeden z důvodů, proč Fed odložil omezování svého stimulačního programu.

Akcie Facebooku v úterý posílily o dvě procenta díky zprávě z tisku, že firma se chystá tento týden začít prodávat videoreklamu. Akcie Boeingu stouply o 0,9 procenta v reakci na oznámení, že správní rada odsouhlasila zvýšení dividendy o 50 procent a zpětný odkup akcií.

Americký dolar v úterý oslabil vůči euru i jenu. Také devizový trh čeká na výsledky zasedání Fedu. Vůči euru dolar klesl o 0,1 procenta na 1,3768 USD a k jenu o 0,4 procenta na 102,60 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, oslabil pouze velmi nepatrně na 80,036 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK