Podnikatelská nálada v Německu je nejlepší od dubna 2012

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. prosince (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v prosinci dále zlepšila a její index se ocitl nejvýše od dubna 2012. Údaje výzkumného institutu Ifo tak naznačují, že růst největší evropské ekonomiky by mohl na počátku příštího roku dále zrychlit.

Index podnikatelské nálady se v prosinci zvýšil na 109,5 bodu z listopadových 109,3 bodu. Výsledky jsou v souladu s odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Hodnota indexu odráží postoj představitelů asi 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace se snížil o 0,6 bodu na 111,6 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání však naopak stoupl o jeden bod na 107,4 bodu.

Německá ekonomika je hlavním motorem hospodářského oživení v eurozóně. Německo dlouhou dobu odolávalo ekonomickému poklesu, který trápil zbytek eurozóny, loni však ekonomika prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí už hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta a většina analytiků podle agentury Reuters očekává, že v posledních třech měsících roku ekonomika poroste zhruba stejným tempem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK