Lesům ČR do konce října klesl zisk o 600 mil. na 4,7 mld. Kč

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 18. prosince (ČTK) - Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za prvních deset měsíců letošního roku klesl hrubý zisk o 600 milionů korun na 4,7 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku podnik vykázal hrubý zisk 5,3 miliardy korun. O průběžném výsledku hospodaření dnes ČTK po zasedání dozorčí rady informovalo vedení podniku. Z dříve vydělaných peněz je podnik připraven ještě letos odvést státu šest miliard korun. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je pověřený řízením podniku, označil přes nižší zisk dosavadní trend hospodaření za stále velmi dobrý. "Nadále se nám hospodářský výsledek daří udržovat v řádech miliard korun. Současně strukturu hospodářského výsledku tvoří z 91 procent naše hlavní činnost, lesnické hospodaření," uvedl.

Dozorčí rada dnes vzala také na vědomí informaci vedení LČR o připravenosti podniku převést ještě letos do zákonem definovaného fondu zakladatele šest miliard korun z volných peněz podniku. "Lesy ČR tak učiní okamžitě, jakmile je o to na základě usnesení vlády požádá jejich zakladatel - ministerstvo zemědělství," uvedl Gaube.

V únoru LČR oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu. Loni LČR zvedly zisk o 203 milionů na dosud nejvyšších 5,48 mld. korun.

Minulý týden protikorupční policie obvinila zaměstnance podniku z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, soud jej poslal do vazby. Podle informací serveru Týden.cz je zatčeným někdejší šéf informačních technologií Jan Přibyl. Lesy ČR zatčení svého zaměstnance nekomentovaly.

Policie prověřuje podezřelé zakázky zhruba rok. Upozornil na ně Finanční analytický útvar ministerstva financí. Největší zakázky za dohromady více než miliardu korun údajně získaly firmy Dynn a Time Import. Podle ministerstva bylo ze zakázek vyvedeno přes Švýcarsko 340 milionů korun. O 100 milionů méně se prý dostalo zpět do ČR, kde podle deníku E15 vybrali hotovost čtyři podnikatelé firem, které zakázky získaly. Podle médií k nim patří například lobbista Jiří Hart, který má údajně blízko k ČSSD. Dispoziční práva k účtům měli prý také podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi.

ry jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK