EK zahájila šetření výjimek ze zelené přirážky v Německu

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. prosince (ČTK) - Evropská komise zahájila hloubkové šetření výjimek a slev z placení nákladů za obnovitelnou energii v Německu. Komise chce zjistit, zda výjimky v objemu pěti miliard eur (138,6 miliardy Kč) ročně nejsou nepoctivé a neměly by být vráceny, uvádí se v dnešním prohlášení EK.

Zhruba 2000 uživatelů v Německu, zejména z odvětví náročných na energii včetně chemických firem a oceláren, mají výjimku z placení ekologické přirážky v ceně elektřiny, kterou musí platit běžní spotřebitelé. EK uvedla, že slevy mohou být v některých případech ospravedlnitelné, zejména pokud mají zabránit energeticky náročnějším firmám v odchodu s Evropy. Existují však obavy, že německá výjimka narušuje hospodářskou soutěž.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v parlamentu uvedla, že Německo usiluje o to být silným průmyslovým centrem a nevidí, jak by mohly být slevy nespravedlivé. "Je to o společnostech a když je to o společnostech, je to o pracovních místech," prohlásila Merkelová. "Pokud exitují v Evropě země, kde je elektřina pro průmysl levnější než v Německu, nemohu v tom vidět narušování konkurence," dodala.

Vyšetřování vyvolává kritiku z těžkého průmyslu i ze sektoru obnovitelné energie. Šéf hutní společnosti Aurubis Peter Willbrand uvedl, že jeho firma by mohla přehodnotit své investice v Německu. Energetický sektor upozornil, že hloubkové šetření EK může trvat několik měsíců, což může mít negativní dopad na důvěru a ochotu investorů poskytovat sektoru peníze.

Energetické firmy naopak upozorňují, že dotace pro obnovitelné zdroje energie narušují trh. Dopad mají hlavně na plynové elektrárny, které kvůli dotacím nejsou schopné konkurovat větrným či solárním elektrárnám. Podle nich je vyšetřování nutné, jakékoliv případné změny by však neměly být náhlé, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK