Zemřel bývalý šéf firmy SABMiller, vlastníka Plzeňského Prazdroje

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Ve věku 64 let dnes zemřel bývalý generální ředitel nadnárodní pivovarnické skupiny SABMiller Graham Mackay. Firma uvedla, že příčinou jeho úmrtí byla rakovina. SABMiller je mimo jiné vlastníkem Plzeňského Prazdroje a Mackay, mimo jiné uznávaný odborník na výrobu piva, ve společnosti SABMiller až do letoška působil jako předseda představenstva.

Jihoafrický rodák Mackay v SABMiller strávil 35 let. Z původně průmyslového jihoafrického konglomerátu se za tu dobu stal druhý největší světový výrobce piva. Dlouhou dobu byl i světovou pivovarskou jedničkou, dokud v roce 2008 nevznikla skupina Anheuser-Busch InBev.

Pod SABMiller, jehož akcie se obchodují v Londýně a v Johannesburgu, v současnosti patří zhruba 200 značek. Vedle Plzeňského Prazdroje a jeho značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast vlastní SABMiller také například slovenské pivovary Šariš a Topvar. Kromě plzeňského piva a jihoafrických piv SABMiller vyrábí rovněž západní značky Miller, Grolsch nebo Peroni.

Mackay platil za vynikajícího znalce piva i metody jeho výroby. Generálním ředitelem skupiny byl od roku 1999 do letošního dubna, kdy mu lékaři zjistili nádor na mozku. Otěže firmy převzal Alan Clark, původem také Jihoafričan.

Představenstvo SABMiller dnes informovalo, že svým prozatímním předsedou jmenovalo Johna Mansera, dokud se nenajde nástupce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK