Výtěžek z prodeje akcií Gorenje ve Varšavě nesplnil očekávání

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. prosince (ČTK) - Slovinská společnost Gorenje, která patří mezi největší výrobce domácích spotřebičů ve východní Evropě, získala prodejem akcií na varšavské burze téměř 17 milionů eur (asi 470 milionů Kč). Firma přitom doufala, že jí vstup na varšavský trh přinese kolem 45 milionů eur.

S akciemi společnosti Gorenje, která ovládá českého výrobce varné a topné techniky Mora Moravia, se již obchoduje ve Slovinsku. Ve Varšavě by se akcie měly začít obchodovat 30. prosince.

Podle obchodníků se na slabé poptávce po akciích firmy podepsala špatná finanční situace Slovinska, které se nyní snaží vyhnout žádosti o mezinárodní pomoc.

"Země, ze které firma pochází, představuje důležitý faktor," poznamenal analytik Dawid Czopek ze společnosti mWealth Management. "Slovinsko je ve špatné situaci a mohlo by se stát další zemí, která bude potřebovat pomoc," dodal.

Slabý zájem o akcie Gorenje navíc podle agentury Reuters naznačuje, že pro Slovinsko by mohlo být obtížné získávat peníze na splácení dluhu z privatizace státních podniků.

Slovinsko se dostalo do finančních problémů kvůli špatné situaci v bankovním sektoru. Minulý týden země oznámila, že rekapitalizace bank si vyžádá 4,8 miliardy eur. Uvedla však, že tuto částku dokáže získat bez pomoci ze zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK