Dolar před koncem zasedání Fedu posiloval

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňoval vůči euru i japonskému jenu, pomohl mu k tomu zejména růst výnosů amerických státních dluhopisů. Pozornost investorů se však nyní soustředí na výsledek dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Jednotná evropská měna vůči dolaru mírně klesla a dostala se na 1,3762 USD. Dolar k jenu o půl procenta vzrostl a ocitl se na 103,16 JPY. K poklesu jenu přispěla zpráva o listopadovém nárůstu japonského obchodního deficitu.

Fed dnes zveřejní výsledek dvoudenního zasedání svého měnového výboru. Velká část obchodníků sice neočekává změnu politiky, v poslední době však posílily spekulace, že Fed by mohl přikročit k omezení programu nákupů dluhopisů, kterým se snaží podporovat hospodářský růst.

Analytik Thierry Albert Wizman ze společnosti Macquarie Group považuje za pravděpodobnější, že Fed dnes program nákupů nezmění. "Trhy obecně dál předpokládají, že omezování (nákupů dluhopisů) začne až v prvním čtvrtletí 2014," citovala Wizmana agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK