Bloomberg: Aerolinky Alitalia mají blízko injekci z Dubaje

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 18. prosince (ČTK) - Zadlužené italské aerolinky Alitalia mají blízko k finanční injekci zhruba 300 milionů eur (8,2 miliardy Kč) od letecké společnosti Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů. S odvoláním na zdroje obeznámené s plány o tom dnes na svém webu informovala agentura Bloomberg. Jednání o dohodě jsou prý v pokročilé fázi. Etihad by se tak stal hlavním investorem Alitalie.

Konečné rozhodnutí ale podle zdrojů ještě nepadlo. Představitelé obou aerolinek by se ale kvůli uzavření dohody mohli sejít tento čtvrtek v Římě. Firmy se ke zprávám odmítly vyjádřit.

Společnost Etihad, která sídlí v Dubaji, prý získala přístup k účetním výkazům a vyhodnocuje nabídku. Zároveň čeká na konečný výsledek zvýšení kapitálu italských aerolinek a na dohodu s odbory ohledně rušení pracovních míst.

Alitalia si podle nedávných informací agentury Reuters zajistila prostřednictvím zvýšení kapitálu plánovaných 300 milionů eur, které potřebuje, aby měla peníze na provoz přes vánoční období. Tato kapitálová injekce má podle zdrojů Bloombergu podporu dvou největších italských bank. Podílí se na ní také italská státní poštovní společnost.

Zvýšení kapitálu je součástí záchranného plánu v celkovém objemu 500 milionů eur, který představenstvo Alitalie schválilo v první polovině října. Plán má aerolinky udržet na nohou, dokud se nepodaří najít strategického investora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK