Ropa zdražuje, trh vyčkává na zprávu ze zasedání Fedu

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zamířily vzhůru, pozornost obchodníků se ale zaměřuje na výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Severomořská ropa Brent před napjatě očekávanou zprávou vykazovala růst o téměř dolar na barel, vzhůru se však vydala také americká lehká ropa WTI.

Trhy čekají, že šéf Fedu Ben Bernanke se dnes podrobněji vyjádří k tomu, kdy by Fed mohl začít omezovat svůj velkorysý program ekonomických stimulů, které již nějakou dobu podporují růst akcií i komodit.

Většina ekonomů předpokládá, že Fed začne nákupy dluhopisů omezovat až v březnu. Příznivé hospodářské údaje ale v poslední době vyvolaly spekulace, že by k omezení nákupů mohl Fed přikročit již v lednu, nebo dokonce už po skončení dnešního zasedání.

"Akcie dnes vystřelí vzhůru, jestli se Fed rozhodne (stimuly) neomezit, a prospěch bude mít i ropa," poznamenal podle agentury Reuters analytik Rich Ilczyszyn ze společnosti iitrader.com.

Barel ropy Brent kolem 18:20 SEČ vykazoval nárůst o více než 90 centů na zhruba 109,35 USD. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala asi 20 centů na zhruba 97,40 USD za barel.

Americkou ropu během dneška podpořily dobré zprávy z realitního trhu, kde minulý měsíc stoupla nově zahájená výstavba obytných domů. Jen malý vliv na ropu WTI naopak měly údaje amerického vládního úřadu EIA, podle něhož zásoby ropy v největší světové ekonomice minulý týden klesly o 2,9 milionu barelů. To je víc, než se čekalo.

Další data však ukázala, že využití kapacit rafinerií oproti předešlému týdnu kleslo o 1,1 procenta.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 109,37 108,44 New York - Nymex WTI leden 97,43 97,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK