Inspekce nemovitostí prověřily 1300 nemovitostí, odhalily škody

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Inspekce letos odhalily na prodávaných nemovitostech vady, jejichž odstranění by vyšlo na stovky milionů korun. ČTK to dnes sdělila Asociace inspektorů nemovitostí (AIN), jejíž členové letos zkontrolovali technický stav více 1300 prodávaných rezidenčních nemovitostí. Společně s nečleny asociace tak odborníci prověřili zhruba tři procenta domů k prodeji.

Kromě komplexních posouzení zajistili odborníci z AIN stovky dílčích expertiz a specializovaných hodnocení, které se zaměřují na jednotlivé problémy v domě, a nelze je tedy komplexní inspekcí nemovitosti nazvat. Odhalili prý spoustu skrytých vad. "Sanace všech těchto vad by stála investory částku blížící se několika stům milionů korun," poznamenal Tomáš Šimon z představenstva asociace.

Nejdražší jsou statické vady, například poškozená záhlaví trámových stropů, oslabené krovy půdních vestaveb, absence takzvaných věnců v horních patrech domu či pronikání vody k základům. "Náklady na sanaci těchto vad se mohou vyšplhat až k desítkám procent kupní ceny samotné nemovitosti," upozornila AIN.

Mnohem častěji se inspektoři setkávají s úniky tepla. Celková cena oprav úniků tepla mnohdy překročí i desítky tisíc korun, uvedla už dříve asociace.

AIN pro zájemce zajišťuje prověření nemovitosti před podpisem kupní smlouvy, jde o placenou službu. Inspektoři mohou kromě vyhledání vad vyčíslit náklady na nápravu. Lidem, kteří kupují dům, může podle AIN inspektor ušetřit až statisíce korun. V příštím roce asociace očekává další nárůst poptávky po inspekcích.

Členy AIN jsou tři největší společnosti na trhu, ABCHI Home Experts, Bytecheck a Nemopas ze stavební skupiny DEK. Začátkem roku by se k nim měla připojit nyní spolupracující společnost Nemoinspekt a další hráči na českém trhu inspekce nemovitostí. Asociace by tak pokrývala až 80 procent trhu. Inspekce nemovitostí mohou provádět také autorizovaní inženýři a technici, které sdružuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK