Irská ekonomika ve 3. čtvrtletí zrychlila růst na 1,5 procenta

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 19. prosince (ČTK) - Irská ekonomka se ve třetím čtvrtletí zotavovala z recese výrazně rychleji než dosud. Její hrubý domácí produkt se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 1,5 procenta z tempa 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí. Oznámil to dnes tamní statistický úřad.

Výsledek výrazně překonal odhady ekonomů. Ti v anketě agentury Reuters očekávali zvýšení HDP o 0,7 procenta.

Irsko se ve druhém čtvrtletí vymanilo z již druhé recese za posledních pět let. Výrazné oživení poskytne silnou vzpruhu zemi, která minulý týden jako první z eurozóny ukončila záchranný program dohodnutý s mezinárodními věřiteli v listopadu 2010.

Ekonomiku závislou na obchodu dál podkopává slabá poptávka v Evropě. Vývoz z Irska klesl mezičtvrtletně o 0,8 procenta, spotřebitelské výdaje se ale o 0,9 procenta zvýšily.

Irsko bylo před třemi lety nuceno požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc kvůli rozsáhlým problémům v bankovním sektoru. Dohodlo se na úvěrovém programu v částce 85 miliard eur (asi 2,3 bilionu Kč) a součástí podmínek programu byla rozsáhlá úsporná opatření.

V uplynulém roce se Irsku podařilo vrátit se na dluhopisové trhy. Příští rok by už mělo být finančně plně soběstačné a vláda dala najevo, že nebude žádat o další podporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK