Pražská burza dále mírně posílila tažena bankami

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes mírně rozšířila středeční zisk, závěrečný hlavní index PX posílil o 0,54 procenta na 979,44 bodu. Nahoru jej táhly zejména akcie bank. Nejvíce posílily cenné papíry výrobce nápojů Stock Spirits Group a těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kouhouta z Patria Finance proběhla dnešní seance na pražské burze bez výraznější reakce na závěrečné zasedání Fed (americké centrální banky) a jeho mírné snížení programu odkupu cenných papírů. Ač trh z většiny počítal s tím, že centrální banka výši QE (kvantitativního uvolňování měnové politiky) do konce roku již nebude upravovat, došlo ke snížení měsíčního objemu o deset miliard USD na 75 miliard USD.

"Překvapivě se jevila následná reakce trhů, které tento krok i na takto překoupených úrovních ohodnotily pozitivně. Pomohlo pravděpodobně vyjádření, že úroveň sazeb by měla zůstat na minimu, dokud míra nezaměstnanosti neklesne výrazněji pod 6,5 procenta," dodal Kohout.

Akcie KB přidaly 0,40 procenta na 4320 koruny a akcie Erste Bank 0,13 procenta na 686,20 koruny.

Akcie Stock vyskočily o 4,18 procenta na 94,80 koruny a akcie NWR získaly 3,03 procenta na 23,80 koruny.

Z hlavních titulů se dnes v závěru nedařilo akciím elektrárenské firmy ČEZ, které klesly o 0,23 procenta na 516,60 koruny. Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ se dnes zabývala zásahem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v sídle firmy kvůli solárním elektrárnám. Pochybení nezjistila. Rada zároveň schválila, že představenstvo firmy doplní ředitel útvaru Public Affairs ČEZ Ivo Hlaváč.

Česká měna umazala dopolední ztrátu k euru a posílila o haléř na 27,65 Kč/EUR, zatímco vůči americkému dolaru klesla o 13 haléřů na 20,23 Kč/USD.

"Pro domácí měnu by se měl v novém roce otevřít prostor pro posílení spolu s tím, jak trh vstřebá efekt intervencí a opadnou spekulace na posun kurzového cíle," míní analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Středeční závěr Dnešní závěr Kč/EUR 27,66 27,65 Kč/USD 20,10 20,23

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK