ČEZ se bude proti snížení cen v Bulharsku bránit soudní cestou

31.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ se bude proti rozhodnutí bulharského energetického regulačního úřad snížit ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele bránit soudní cestou. Konkrétní dopady firma nyní analyzuje. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Ceny elektřiny jsou v Bulharsku, které je jedním z nejchudších států EU, politicky citlivým tématem. Letos se snižovaly již dvakrát.

Podle Půlpánové je krok regulátora dalším z těch, které negativně zasahují do fungování tamního energetického sektoru. Prohlubují tím jeho nerovnováhu a výrazně oslabují důvěru investorů. "Konkrétní dopady na naše společnosti v tuto chvíli analyzujeme. Bude to však určitě znamenat, že ještě zintenzivníme program úspory nákladů, který jsme v důsledku snižování cen zahájili na podzim 2013," uvedla mluvčí.

Bulharský energetický regulační úřad snížil ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele k 1. lednu. Proti snižování cen elektřiny v zemi se již dříve postavili tři distributoři elektrické energie, kterými jsou české energetické společnosti ČEZ, Energo-Pro a rakouská EVN.

Regulační úřad zavedl novou metodu stanovování cen elektrické energie. Jejím cílem je mimo jiné podpořit prodej elektřiny z Bulharska prostřednictvím snížením odpovídajícího tarifu na polovinu. Bulharský regulátor také omezil částku, kterou distributoři elektřiny mohou účtovat zákazníkům za ztráty při přenosu elektrické energie prostřednictvím přenosové soustavy.

Především v zimě poplatky za elektřinu seberou velkou část měsíčních příjmů lidí. Ceny elektřiny se v Bulharsku letos snižovaly dvakrát. V březnu snížil regulátor ceny proudu pro domácnosti průměrně o sedm procent a v červenci průměrně o pět procent.

ČEZ, Energo-Pro a EVN se kvůli vysokým fakturám staly letos na začátku roku terčem masových protestů Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou. Bulharské úřady poté v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ. V listopadu ale regulační úřad rozhodl, že řízení o odebrání licence ČEZ zastavuje. České Energo-Pro dal antimonopolní úřad v průběhu roku dvakrát pokutu za zneužívání dominantní pozice na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK