Globálním akciovým trhům se v letošním roce dařilo

31.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. prosince (ČTK) - Globální akciové trhy letos zažily úspěšný rok díky zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám a uvolněným měnovým politikám centrálních bank. Celosvětový akciový index MSCI se tento týden vyšplhal na nejvyšší úroveň od roku 2007. Od začátku roku stoupl zhruba o dvacet procent.

Japonský akciový index Nikkei si letos připsal téměř 57 procent. Akcie ve Spojených státech od začátku roku stouply o zhruba 29 a evropské akcie o 16 procent. Pro Evropu to představuje nejlepší výsledek od roku 2009, pro USA dokonce od roku 1997.

Investoři navíc předpokládají, že růst bude pokračovat také příští rok. Americká centrální banka (Fed) letos sice začala omezovat nákupy dluhopisů, její měnová politika nicméně nadále zůstává mimořádně uvolněná. Očekává se rovněž, že eurozóna bude pokračovat v zotavování z negativních důsledků dluhové krize.

"Přetrvává dostatek likvidity, ačkoli Fed začal omezovat nákupy dluhopisů," uvedl analytik Hans Peterson ze společnosti SEB. "Všechno teď vypadá hezky a jednoduše," dodal.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že evropské akcie se příští rok vyšplhají na nová maxima. Počítají rovněž se solidním růstem akcií ve Spojených státech i v dalších zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK