Podmínky v průmyslu se v prosinci mírně zhoršily

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v prosinci mírně zhoršily. Index nákupních manažerů PMI klesl na 54,7 bodu z listopadových 55,4 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, ovšem i tak zůstává nad dlouhodobým průměrem 52,4 bodu. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"Index PMI nadále ukazuje na zlepšující se podmínky ve zpracovatelském sektoru. Tempo zlepšování podmínek se mírně snížilo ve srovnání s listopadem, nadále ovšem zůstává druhé nejsilnější v roce 2013," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanská-Ginerová.

I když většina analytiků počítala s dalším růstem, hodnoty indexu již byly podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho velmi vysoké a situace zralá na určitou korekci. "I přes prosincový pokles se index nachází na vysoké úrovni implikující pokračující oživování české ekonomiky," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK