Průmyslová aktivita v eurozóně byla nejsilnější za dva a půl roku

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. ledna (ČTK) - Zpracovatelský průmysl zemí eurozóny rostl v prosinci nejrychlejším tempem od poloviny roku 2011. Nadále se silně zvyšovala průmyslová aktivita v Německu, Itálii a dalších zemích, výrazné oslabování ale pokračovalo ve Francii. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů agentury Markit z průzkumů mezi nákupními manažery evropských firem.

Celkový index průmyslové aktivity vzrostl na 52,7 bodu, což bylo 1,1 bodu nad listopadovou úrovní. Byla to jeho nevyšší úroveň za 31 měsíců. Index nových zakázek vykázal nejrychlejší růst od dubna 2011 a ukazatel zaměstnanosti se vymanil z pásma poklesu poprvé za téměř dva roky.

"Výrobci hlásí další růst nových zakázek, vývozních a nevyřízených zakázek, což signalizuje příznivý začátek roku 2014," řekl k údajům hlavní ekonom Markit Chris Williamson. "Je pravděpodobné, že zpracovatelský sektor podpoří zřetelné, i když stále jen mírné oživení celé ekonomiky," dodal.

Index průmyslové aktivity v Německu vzrostl o 0,6 bodu na 54,3 bodu, nejvyšší úroveň za dva a půl roku. Přispěl k tomu hlavně silný růst produkce a nových zakázek. Nejsilnější růst sektoru od poloviny roku 2011 zaznamenaly také Itálie a Španělsko.

Naopak francouzský průmysl klesl nejvýrazněji za sedm měsíců. Jeho index sestoupil na 47,0 bodu z listopadových 48,4 bodu a propadl se hlouběji pod hranici 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK