České dráhy chystají nákup nových vlaků za téměř čtyři mld. Kč.

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - České dráhy připravují nákup nových vlaků pro regionální i dálkovou dopravu za 3,86 miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí dopravce Radek Joklík. ČD chtějí nasadit nové vlaky mimo jiné na linky, které se mají v blízké budoucnosti otevřít konkurenci a kde bude muset státní dopravce o právo na dotovaný provoz soutěžit se soukromými firmami. Dráhy předpokládají nákup maximálně 25 elektrických jednotek.

ČD využijí dvouletou rámcovou smlouvu, aby byly připravené, až ministerstvo dopravy tendry vypíše, doplnil Joklík. "V zásadě se takto snažíme získat náskok a předejít situaci, že kvůli zdlouhavému soutěžení dodavatelů podle zákona o veřejných zakázkách nestihneme dodržet termíny, jako to bylo například v případě soutěže Olomouc - Krnov - Ostrava," uvedl Joklík.

Linku z Olomouce do Ostravy severní trasou považovalo ministerstvo dopravy za pilotní projekt, který měl být v rámci otevírání železničního trhu vzorovým příkladem. Poté, co ČD včas nedokázaly nakoupit požadovaná vozidla, se do soutěže přihlásili pouze dva dopravci, z nichž jeden - společnost Arriva - nesplnil zadávací podmínky a výběrové řízení muselo být zrušeno.

Kromě pětice linek z Prahy na západ a severozápad Čech a spojení Liberce s Pardubicemi a Ústím nad Labem dopravce počítá s nasazením nových vlaků i na tratě z Prahy do Brna přes Českou Třebovou a z Brna do Olomouce přes Břeclav. Část peněz na nákup vlaků má být podle drah zaplacena z evropských peněz prostřednictvím regionálních operačních programů a Operačního programu doprava. Kolik vozidel nakonec dopravce skutečně odebere, bude záviset na tom, jak se podaří evropské dotace získat a podle toho, kdy ministerstvo soutěže na nového dopravce vypíše.

S myšlenkou vypsání tendrů na nové linky přišlo ministerstvo dopravy v polovině září. Úřad tehdy uvedl, že veřejné soutěže stihne vypsat do konce loňského roku a že soutěž o první trať by mohla začít do konce září. S blížícím se termínem nicméně úřad původní odhady korigoval s tím, že nechce rozhodnutí uspěchat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK