Schodek rozpočtu loni činil zhruba 81 mld. Kč, méně než schválený

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Státní rozpočet skončil v loňském roce ve schodku necelých 81 miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Schválený rozpočet přitom počítal s deficitem 100 miliard korun. Za příznivým výsledkem podle premiéra stál lepší výběr DPH a čerpání peněz z EU.

 

Předloni skončilo hospodaření státu ve schodku 101 miliard korun, na letošek je schválen rozpočet s deficitem 112 miliard korun. Podrobnější data k rozpočtu zveřejní ministerstvo financí ve 14:00.

V rámci loňského rozpočtu schválili poslanci v prosinci snížení jeho celkových příjmů a výdajů shodně o 4,4 miliardy korun. To souviselo s loňskou aukcí kmitočtů, kterou uspořádal Český telekomunikační úřad. Příjmy z aukce ve výši sedmi miliard byly v loňském rozpočtu, ale rozpočet je získá až letos.

Minulý týden v pondělí rovněž převedl Státní podnik Lesy České republiky do státního rozpočtu šest miliard korun ze svých volných peněz. Rozpočet ale s těmito penězi počítal, takže převod peněz bilanci rozpočtu podle MF neovlivnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK