Zpracovatelský sektor v USA v prosinci rostl nejvíce za téměř rok

02.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 2. ledna (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států poslední měsíc loňského roku zrychlila růst a dostala se na nejvyšší úroveň za 11 měsíců. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit. Například index zaměstnanosti se zvýšil nejvíce od března.

Souhrnný index aktivity v prosinci stoupl na rovných 55 bodů z listopadové hodnoty 54,7 bodu. Překonal tak původní prosincový odhad 54,4 bodu a posunul se výš nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

Díky zvýšené poptávce po strojích se v prosinci výrazně zvýšila výroba. Dílčí index výroby se tak dostal 57,5 bodu, což je nejvyšší úroveň za téměř dva roky. Zvýšilo se i tempo najímání nových pracovníků, jehož index se dostal na nejlepší úroveň za devět měsíců.

Hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson podle agentury Reuters poznamenal, že díky zlepšující se důvěře rostou výdaje podniků. To podle něj posiluje dojem, že oživování je soběstačnější.

Americká centrální banka (Fed) v prosinci rozhodla, že od letošního roku začne omezovat podporu tamní ekonomiky. Na rozhodnutí Fedu měly vliv mimo jiné i dřívější náznaky zlepšení v americkém průmyslu a na trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK