Soukromé vklady u kyperských bank poprvé za 17 měsíců vzrostly

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. ledna (ČTK) - Vklady domácností a firem v kyperských bankách se v listopadu poprvé za 17 měsíců zvýšily. Evropská centrální banka dnes oznámila, že soukromé vklady proti předchozímu měsíci vzrostly o 0,8 procenta na 35,4 miliardy eur (973,6 miliardy Kč). Vyšší byly podle ECB i vklady v některých dalších problémových zemích eurozóny.

V říjnu vklady na Kypru naopak klesly o 1,3 procenta, jejich pokles byl ale nejnižší od finanční krize, která začal loni v březnu. Vklady však stále zůstávají 30 procent pod svým vrcholem z května 2012, kdy činily 50,5 miliardy eur.

Kypr se v březnu dohodl s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranném úvěru v celkovém objemu deset miliard eur. V rámci dohody země musela zabavit část vkladů v kyperských bankách a zároveň zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor. Banky tak loni v březnu zůstaly téměř dva týdny zavřené a v zemi stále platí některá omezení v bankovním sektoru, včetně toho, kolik peněz mohou lidé převádět ze svých účtů.

Podle zprávy stabilitu vykazují i vklady v dalších jihoevropských zemích s finančními problémy. Ve Španělsku vklady stouply o 0,7 procenta a v Itálii a v Řecku o půl procenta. Řecku se tak podařilo zastavit odliv vkladů, který trval pět měsíců. Vyšší byly vklady i v Portugalsku, naopak klesly ve Slovinsku a v Irsku.

Údaje ECB jsou za vklady ve všech měnách, nejsou sezonně upravená a mohou se mírně lišit od údajů místních centrálních bank. Nezahrnují vklady vlády a bank. Měsíční výkyv údajů o vkladech je běžný, prudký pokles vkladů několikrát po sobě je však v zemích se stabilním bankovním systémem neobvyklý, upozornila agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK